Rezygnacja z ras szybkorosnących i poprawa warunków życia kurcząt mięsnych to proces, który będzie postępował w Europie i na świecie, podobnie do transformacji w systemy bezklatkowe w chowie kur niosek. Jest to rezultat rozwoju nauki o dobrostanie, rosnącej świadomości społecznej i pracy organizacji ochrony zwierząt z całego świata.

Przeczytaj o tym w naszym raporcie, dotyczącym kroków podejmowanych przez firmy w Europie na rzecz poprawy standardów chowu kurczaków.

Pozostałe, najważniejsze wnioski:

  • Przejście na rasy wolnorosnące to najważniejszy postulat zawarty w European Chicken Commitment. Zmiany wprowadzane przez producentów i sieci handlowe zaczynają się nierzadko właśnie od tego kroku.
  • Zdecydowana większość Polaków opowiada się za wyeliminowaniem praktyk, które powodują cierpienie kurczaków.
  • Istotne są zmiany, które podnoszą minimalny standard w całym asortymencie. Detaliści często decydują się na stopniowe wprowadzanie zmian obejmujące kolejne kategorie, najczęściej rozpoczynając od mięsa świeżego.
  • Sektor handlu detalicznego ma kluczowy wpływ na dostępność produktu z chowu o lepszym dobrostanie. Kluczowe do pobudzenia zmian są zarówno publiczne deklaracje, jak i rzeczywista implementacja.
  • W kontekście współpracy z dostawcami detaliści wskazują m.in. na konieczność wsparcia hodowców w okresie przejściowym i zapewnienia bezpieczeństwa finansowego za pomocą długoterminowych kontraktów pozwalających zabezpieczyć inwestycje.
  • Wprowadzanie linii produktowych z lepszych warunków chowu to wartościowy krok, jednak dopiero decyzje obejmujące większą część asortymentu pozwalają skalować zmiany i ułatwiają konsumentom wspieranie ich.
  • Dodatkowe rozwiązania wspierające transformację to na przykład zaprzestanie promocji mięsa ras szybkorosnących i wzmożenie działań marketingowych wokół wolniejszego wzrostu i lepszych warunków życia kurcząt.